DDGS kukurydziany – niedroga pasza energetyczno-białkowa o dobrym wskaźniku rozkładu białka!

wrz 18, 2021 przez

DDGS kukurydziany – niedroga pasza energetyczno-białkowa o dobrym wskaźniku rozkładu białka!

Uzyskiwany podczas wytwarzania bioetanolu suszony wywar kukurydziany stanowi wartościową paszę energetyczno-białkową, w szczególności dla bydła. Ma on wiele zalet i wyróżnia się przede wszystkim zawartością białka, które ulega jedynie ograniczonemu rozkładowi w żwaczu, więc pełni funkcję tak zwanego białka chronionego. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści wynikają ze stosowania DDGSu kukurydzianego i co powinieneś wiedzieć o tym surowcu!

DDGS kukurydziany – wartości pokarmowe

Wartość pokarmowa tego surowca jest wysoka, przede wszystkim z uwagi na poziom białka. W rodzimych produktach, które są wytwarzane z ziarna kukurydzy poziom białka waha się w granicach od 23% do niemal 36% .Tak jak było już to powiedziane powyżej, białko to pełni funkcję białka by-pass, co oznacza że ulega ograniczonemu rozkładowi w żwaczu, dlatego może być stosowany jako profilaktyka chorób żwacza, w tym zapobieganiu kwasicy. Prawidłowe środowisko bakteryjne w żwaczu przyczynia się do lepszych jakościowo produktów mlecznych. Ponadto, krowy wysokomleczne karmione DDGS kukurydzianym dają mleko o obniżonej zawartości mocznika, co oczywiście korzystnie wpływa na wyniki hodowli. Oprócz tego suszony wywar z kukurydzy cechuje się:

  • występowaniem witamin z grupy B
  • witaminami A i E
  • zawiera mikroelementy takie jak: mangan, miedź, żelazo, selen i cynk

Warto również zwrócić uwagę na to, że wprowadzenie DDGSu kukurydzianego w żywieniu zwierząt hodowlanych skutkuje zmniejszeniem wydalania fosforu, który występuje też w formie bardziej przyswajalnej niż w ziarnach zbożowych. Na uwagę też zasługuje fakt że DDGS zapewnia zwierzętom spore ilości energii oraz jest źródłem lekkostrawnego włókna. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym zwłaszcza kwasu linolowego, który wpływa na lepszy smak produktów hodowli.

Jakie korzyści wynikają ze stosowania DDGSu kukurydzianego

DDGS kukurydziany znajduje zastosowanie w żywieniu bydła ras mięsnych oraz mlecznych jako dodatek paszowy. Ogromną korzyścią ze stosowania wywaru jest obniżenie strawności białka w żwaczu co zapobiega kwasicy, utrzymując prawidłowe pH żwaczy i korzystnie wpływa na jakość produktów mlecznych, podnosząc walory smakowe. Jest to pasza smakowita łatwa w skarmieniu oraz ogólnodostępna. W żywieniu krów mlecznych można stosować mieszanki treściwe z udziałem 25% suszonego wywaru kukurydzianego. Natomiast jeśli chodzi o cielęta wartość ta nie powinna przekraczać 15%. Zwierzęta chętnie pobierają dawki DDGS, co korzystnie wpływa ich zdrowie. Suszony wywar z kukurydzy jest ogólnodostępny i stosunkowo tani, nie problemu z zakupem przez cały rok. DDGS z kukurydzy ma jasnożółtą barwę, a poszczególne surowce mogą nieco się różnić pod względem zawartości białka, ale nie są to na tyle znaczące różnice, by mogły wpłynąć negatywnie na skarmianie bydła. Wynikają one z odmiennych warunków upraw i warunków pogodowych, niemniej jednak, wszystkie produkty DDGS z kukurydzy są jak najbardziej godne polecenia hodowcom bydła.

Podobne

Tagi