DDGS kukurydziany – niedroga pasza energetyczno-białkowa o dobrym wskaźniku rozkładu białka!
![DDGS kukurydziany – niedroga pasza energetyczno-białkowa o dobrym wskaźniku rozkładu białka!](https://kamienogrod.pl/wp-content/uploads/2021/09/krowa_1631953463.jpg)
Uzyskiwany podczas wytwarzania bioetanolu suszony wywar kukurydziany stanowi wartościową paszę energetyczno-białkową, w szczególności dla bydła. Ma on wiele zalet i wyróżnia się przede wszystkim zawartością białka, które ulega jedynie ograniczonemu rozkładowi w żwaczu, więc pełni funkcję tak zwanego białka chronionego. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści wynikają ze stosowania DDGSu kukurydzianego i co powinieneś wiedzieć o tym surowcu!
DDGS kukurydziany – wartości pokarmowe
Wartość pokarmowa tego surowca jest wysoka, przede wszystkim z uwagi na poziom białka. W rodzimych produktach, które są wytwarzane z ziarna kukurydzy poziom białka waha się w granicach od 23% do niemal 36% .Tak jak było już to powiedziane powyżej, białko to pełni funkcję białka by-pass, co oznacza że ulega ograniczonemu rozkładowi w żwaczu, dlatego może być stosowany jako profilaktyka chorób żwacza, w tym zapobieganiu kwasicy. Prawidłowe środowisko bakteryjne w żwaczu przyczynia się do lepszych jakościowo produktów mlecznych. Ponadto, krowy wysokomleczne karmione DDGS kukurydzianym dają mleko o obniżonej zawartości mocznika, co oczywiście korzystnie wpływa na wyniki hodowli. Oprócz tego suszony wywar z kukurydzy cechuje się:
- występowaniem witamin z grupy B
- witaminami A i E
- zawiera mikroelementy takie jak: mangan, miedź, żelazo, selen i cynk
Warto również zwrócić uwagę na to, że wprowadzenie DDGSu kukurydzianego w żywieniu zwierząt hodowlanych skutkuje zmniejszeniem wydalania fosforu, który występuje też w formie bardziej przyswajalnej niż w ziarnach zbożowych. Na uwagę też zasługuje fakt że DDGS zapewnia zwierzętom spore ilości energii oraz jest źródłem lekkostrawnego włókna. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym zwłaszcza kwasu linolowego, który wpływa na lepszy smak produktów hodowli.
Jakie korzyści wynikają ze stosowania DDGSu kukurydzianego
DDGS kukurydziany znajduje zastosowanie w żywieniu bydła ras mięsnych oraz mlecznych jako dodatek paszowy. Ogromną korzyścią ze stosowania wywaru jest obniżenie strawności białka w żwaczu co zapobiega kwasicy, utrzymując prawidłowe pH żwaczy i korzystnie wpływa na jakość produktów mlecznych, podnosząc walory smakowe. Jest to pasza smakowita łatwa w skarmieniu oraz ogólnodostępna. W żywieniu krów mlecznych można stosować mieszanki treściwe z udziałem 25% suszonego wywaru kukurydzianego. Natomiast jeśli chodzi o cielęta wartość ta nie powinna przekraczać 15%. Zwierzęta chętnie pobierają dawki DDGS, co korzystnie wpływa ich zdrowie. Suszony wywar z kukurydzy jest ogólnodostępny i stosunkowo tani, nie problemu z zakupem przez cały rok. DDGS z kukurydzy ma jasnożółtą barwę, a poszczególne surowce mogą nieco się różnić pod względem zawartości białka, ale nie są to na tyle znaczące różnice, by mogły wpłynąć negatywnie na skarmianie bydła. Wynikają one z odmiennych warunków upraw i warunków pogodowych, niemniej jednak, wszystkie produkty DDGS z kukurydzy są jak najbardziej godne polecenia hodowcom bydła. Bardzo często udaje się uzyskać lepsze wyniki za sprawą dobrze dobranej mieszanki nawozowej. Jest obecnie dostępny na rynku nowoczesny nawóz azotowy, który uzyskuje azot z powietrza